De ce un referendum?
Președintele de centru-dreapta, Iohannis, a fost un critic consecvent și puternic al reformelor justiției pe care guvernul de stânga a încercat să le împingă de la venirea la putere la sfârșitul anului 2016.
De asemenea, Bruxelles-ul a criticat frecvent măsurile, Comisia Europeană amenințând recent că ar putea urma sancțiuni dacă guvernul nu schimbă cursul.
Iohannis a împiedicat unele dintre reforme și a întârziat intrarea în vigoare a altora, dar spune că îi lipsesc definitiv mijloacele pentru a preveni ceea ce el numește „un atac la statul de drept”.
PSD a făcut o încercare anterioară de a ușura legislația anticorupție în 2017, dar a trebuit să dea înapoi după ce planurile au declanșat cele mai mari demonstrații de la căderea comunismului.
Care vor fi întrebările?
Alegătorii vor avea două întrebări pe buletinul de vot. În primul rând: „Aprobați interzicerea amnistiei sau a iertării pentru infracțiuni legate de corupție?”
În al doilea rând: „Aprobați interzicerea decretelor de urgență pentru modificarea sancțiunilor penale?”
Una dintre principalele critici ale lui Iohannis față de guvern a fost încercarea de a utiliza astfel de decrete de urgență pentru a adopta măsuri controversate.
Va fi obligatoriu?
Nu în sine. Dacă există un vot „da” pentru oricare dintre măsuri, parlamentul ar trebui să facă legea propunerii.
Însă PSD se bucură de o majoritate în parlament și nu există nicio modalitate de a-i obliga pe deputați să facă acest lucru. Mai mult, cel puțin 30% dintre alegători – dintr-un electorat de 18,3 milioane – trebuie să participe la vot pentru ca acesta să fie considerat valid.
Este posibil ca acest prag să nu fie atins, mai multe figuri PSD cerând boicot. PSD a cerut anul trecut alegătorilor să susțină un referendum pentru a preveni orice legalizare viitoare a căsătoriei homosexuale, dar acel vot a eșuat și din cauza participării insuficiente. Cifrele de participare ar trebui să fie disponibile duminică seara, dar rezultatul va fi publicat doar luni.
Ce alte efecte ar putea avea?
Potrivit expertului juridic Laura Stefan de la grupul de experți Expert Forum, un vot „da” cu o participare puternică ar dovedi că lupta împotriva corupției este încă o prioritate absolută pentru români și ar consolida poziția lui Iohannis.
Ar fi, de asemenea, o palmă pentru PSD – care a descris lupta împotriva corupției ca pe o „vânătoare de vrăjitoare” -, precum și pentru Dragnea, eminența partidului. Dar votul nu este lipsit de riscuri pentru Iohannis, care candidează pentru a fi reales în funcția de președinte în toamnă.
O participare scăzută l-ar putea slăbi intrând în acel sondaj. Însuși Dragnea urmează să anunțe, după închiderea urnelor, duminică, dacă el însuși va candida împotriva lui Iohannis la alegerile prezidențiale. Luni este așteptat un verdict în apelul lui Dragnea împotriva unei condamnări pe care a primit-o anul trecut în legătură cu un scandal fals al locurilor de muncă.
O condamnare anterioară pentru fraudă electorală l-a împiedicat pe Dragnea să devină prim-ministru după victoria alegerilor din 2016 a PSD, dar nu l-ar împiedica să devină președinte.