Cine sunt vecinii României și lungimea granițelor țării noastre sunt lecții care se învață mai întâi la geografie, în clasa a IV-a. Granița României se întinde pe o lungime totală de aproape 3150 de kilometri și avem cinci țări învecinate.
Suprafața României este de 238.391 km pătrați, reprezentând 4,8% din teritoriul Europei și 5,4% din suprafața Uniunii Europene. Vezi cine sunt vecinii României și află lucruri mai puțin cunoscute despre țara noastră.
Cine sunt vecinii României?
România are 5 țări vecine, pe o lungime totală a graniței de 3150 km. Cea mai lungă graniță este cea cu Republica Moldova.
Granițele țării sunt reprezentate de aproape 60% din granițele naturale care sunt reprezentate de Dunăre și patru râuri mari: Tisa, Nera, Prut și Mureș.
vecinii României
- Ucraina (nord și est)
- Republica Moldova (est și nord-est)
- Bulgaria (în sud)
- Serbia (Sud-Vest)
- Ungaria (nord-vest)
- 681 km cu Republica Moldova (între Cuzlău în nord și Rieni în sud)
- 649,5 km cu Ucraina (intre Cuzlau si Halmeu in sectorul de nord; intre Rieni si Marea Neagra in sectorul de est)
- 631 km cu Bulgaria (între Pristol în vest și Vama Veche în est)
- 546,5 km cu Serbia (între Pristol în sud-est și Beba Beche în nord-vest)
- 448 km cu Ungaria (între Beba Veche în sud-vest și Halmeu în nord-est)
- 193,5 km în Marea Neagră de-a lungul platformei continentale (245 km de coastă)
Elemente geografice caracteristice României
Pe lângă țările care sunt vecine cu România, țara noastră are și alte elemente caracteristice care îi formează granițele. Primul element caracteristic al României este faptul că este o țară carpatică.
Carpații se întind între Bazinul Vienei și Valea Timocului pe o distanță de 1.500 km. Suprafața totală a Carpaților este de aproximativ 190.000 km2, din care 66.303 km2 (34%) se află pe teritoriul României. Suprafața Carpaților de pe teritoriul României reprezintă aproximativ 28% din suprafața țării. Al doilea element este reprezentat de caracteristica țării dunărene. Dunărea intră în contact cu România pe o distanță de 1075 km (reprezentând aproximativ 38% din lungimea sa totală).
Dunărea intră pe pământ românesc la Baziaș și își încheie călătoria la Marea Neagră. Din cei 1.075 km pe care îi parcurge în România, 354 km se desfășoară exclusiv pe teritoriul țării, iar restul reprezintă granița cu patru state: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Următorul element definitoriu este reprezentat de caracterul țării pontice. România este una dintre cele șase țări care se învecinează cu Marea Neagră, cu o regiune de coastă cu o lungime totală de 225 km.
Vecinii României și clima
Poziția României pe glob, la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, determină existența în țara noastră a unui climat temperat-continental cu influențe oceanice în regiunile de vest și central, mediteranean în sud-vest, continental-excesiv în est, scandinav. -Baltica in nord-estul tarii si pontica in sud-est.
În ultimii ani, România s-a confruntat cu fenomene meteorologice extreme, multe soldate cu victime și mari distrugeri materiale – precipitații abundente și rapide, tornade, valuri de căldură urmate de secetă prelungită.
Relieful tarii noastre este alcatuit din munti, dealuri si campii dispuse intr-un amfiteatru concentric, pe o diferenta de altitudine de 2.544 m intre nivelul Marii Negre si cel mai inalt varf din Carpati, varful Moldoveanu.
Zona muntoasa, Muntii Carpati, reprezinta 31% din suprafata tarii, acestea fiind adesea comparate cu o cetate orografica avand in interior Podisul Transilvaniei. Cel mai lung lanț vulcanic din Europa este situat în Carpații Orientali, iar Carpații Occidentali adăpostesc resurse importante de minereuri de aur și argint.
Curiozități despre România
Dacă toți îi cunoaștem pe vecinii României, iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre țara noastră:
- Potrivit specialiştilor în cartografie, centrul României se află la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade și 50 de minute latitudine nordică și 24 de grade și 59 de minute longitudine estică.
- Româna, limba oficială a României, este singura limbă latină vorbită în Europa de Est.
- Cuvintele „Dor” și „Doina” nu pot fi traduse cu acuratețe în nicio altă limbă de pe Pământ.
- Defileul Portile de Fier este cel mai lung din Europa. În acest loc, Dunărea desparte Munții Carpați de Balcani.
- În România există cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa. Se compune din Munții Oașului – Munții Tibles – Munții Călimani – Munții Gurghiu și Munții Harghita. Peste 50% din speciile de păsări din Europa se găsesc în Delta Dunării.
- Statuia lui Decebal din Orșova este cea mai înaltă sculptură din piatră din Europa. Are o înălțime de 55 de metri. Salina Slănic este cea mai mare salină din Europa.
- Salina are 208 metri adâncime și de aici sunt excavați 2,9 milioane de metri cubi de sare.