Motivele probabile ale misterioaselor monolite din Utah

Luna trecută, în timpul unui sondaj de rutină al oilor de mare în Red Rock Country din Utah, agenția statului american pentru animale sălbatice a descoperit un monolit metalic pe trei fețe înălțime de 10-12 ft la baza unui canion. Când echipa transportată de elicoptere a coborât să o investigheze, a constatat că nu există indicii despre cum și când a apărut acolo. sau care îl instalase atât de ferm în podeaua stâncoasă a canionului.

Într-o declarație oficială emisă pe 23 noiembrie, Departamentul pentru Siguranță Publică din Utah a anunțat descoperirea și a speculat că este cel mai probabil o instalație de artă a unui „artist new wave” sau o farsă a „2001: Space Odyssey fan”. Referința se referă la filmul științifico-fantastic din 1968 de Stanley Kubrick, co-scris de Arthur C Clarke, în care un monolit negru masiv de origine extraterestră apare într-un trib de hominizi și influențează cursul evoluției umane.

Origini extraterestre

Cea mai populară teorie, care este, probabil, bandiată doar pe jumătate în glumă, este că aceste monolite, ca și obiectul misterios din filmul Kubrick, sunt artefacte lăsate pe pământ de o rasă extraterestră.

Artă: Mult mai credibilă este teoria conform căreia aceste obiecte sunt lucrări de artă, create și instalate în vena mișcării Land Art care a apărut în anii 1960 și 70. Mișcarea a căutat să respingă mercantificarea artei folosind materiale „ale pământului”, cum ar fi roci, nisip, apă, pentru a face intervenții artistice într-un peisaj. Aceste peisaje erau, de obicei, în locuri îndepărtate, inaccesibile. Cel mai faimos exemplu de land art este Spiral Jetty (1970) al lui Robert Smithson, o sculptură gargantuană creată folosind roci și cristale de sare în marele lac sărat din Utah. De fapt, se speculează pe larg că monolitul din Utah este opera lui John McCraken, un aclamat sculptor minimalist, cu dragoste pentru science fiction. Potrivit unui raport al New York Times, David Zwirner Gallery, o galerie de artă contemporană din SUA care reprezintă moșia lui McCracken, crede că acesta este fie un McCraken autentic instalat de artist însuși înainte de moartea sa în 2011, fie o imitație făcută în omagiu regretatul sculptor de un fan. Cu toate acestea, pe baza fotografiilor împărtășite de autoritățile din Utah, mulți oameni au subliniat că monolitului îi lipsește finețea așteptată de la un artist și, prin urmare, este cel mai probabil creat ca o farsă.

Înșelăciune sau farsă

O altă teorie care a găsit mult sprijin este că aceasta este o păcăleală de-a lungul liniilor cercurilor de culturi care au început să apară misterios în câmpurile din Wiltshire, Anglia în anii 1970 și care au câștigat notorietate internațională ca semne ale activității extraterestre pe pământ. În timp ce oamenii de știință au căutat explicații în modelele de vânt pentru proiectele geometrice care ar apărea brusc în câmpuri, teoreticienii conspirației au căutat să decodeze modelele cercurilor pentru a extrage ceea ce credeau că sunt comunicații extraterestre. Aceste cercuri au devenit în curând tropuri populare în filme și emisiuni de televiziune despre forme de viață extraterestre, precum M Night Shyamalan’s Signs (2002) și The X-Files (1993-2002). Cu toate acestea, în 1991, doi englezi David Chorley și Doug Bower s-au prezentat pentru a-și revendica cercurile de culturi, spunând